Składniki:
1 kalafior
7 jajek
4 łyżki bułki tartej
pół kostki masła
vegeta, pieprz
Kalafior ugotować do miękkości we wrzącej wodzie z dodatkiem soli. Jajka robełtać, przyprawić vegetą i pieprzem.
Po ugotowaniu kalafior przełożyć do odcedzenia, w międzyczasie na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą. Ostudzony kalafior podzielić na różyczki. Obsmażyć.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, przełożyć podsmażony kalafior. Zalać jajkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 30 minut, lub aż jajka się zetną.
! Jeśli kalafior jest bardzo duży, potrzebne będzie ok 10 jajek. Tak aby większa część kalafiora była pokryta.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz