sobota, 10 kwietnia 2010

Grzanki

Z wędliną, serem i szcypiorkiem:



Składniki:


8 kromek chleba tostowego

100g posiekanej wędliny

150g startego sera żółtego lub mozarelli

2 łyżki posiekanego szczypiorku

2 jajka

sól, pieprz, mielona czerwona papryka


Z kromek odkroić skórki i przekroić na trójkąty. Jajka wymieszać z serem, wędliną i pozostałymi składnikami. Farsz doprawić, nałożyć na chleb i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 minut.


Z serem:






Składniki:


8 kromek chleba tostowego

4 plastry sera o grubości 1 cm

masło

jajko

mąka i bułka tarta do panierowania (może być tylko mąka)

oliwa

Kromki posmarować masłem, złożyć z serem w środku. Przekroić w trójkąty, opanierować i zrumienić na patelni na rozgrzanej oliwie.


Z serem feta:







Składniki:

4 kromki chleba tostowego

2 ząbki czosnku

100g sera fety lub koziego

1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego

1 łyżka posiekanego szczypiorku

sól i pieprz


Kromki chleba lub tosty opiekamy w opiekaczu lub na patelni albo w piekarniku (bez tłuszczu). Ser ucieramy ze śmietaną. Kromki nacieramy czosnkiem i nakładamy na nie serek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 7 minut.


Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz