sobota, 25 lipca 2009

Risotto z grzybami



Skladniki:

okolo 600 g roznych grzybow (moga byc same pieczarki)

4 lyzki oliwy z oliwek

3-4 drobno posiekane zabki czosnku

2 lyzki masla

1 drobno posiekana cebula

350 g ryzu

50 ml bialego wina

1,2 litra bulionu z kury

115 g parmezanu

4 lyzki posiekanej natki pietruszki

sol i pieprz


Na patelni rozgrzac olej, wrzucic grzyby. Mieszajac smazyc az beda zlociste. Dodac czosnek i smazyc kolejne 2 minuty. Przelozyc na talerz i odstawic na bok.

Reszte oliwy rozgrzac w rondlu, dodac cebule i smazyc przez 2 minuty do miekkosci. Wsypac ryz. Mieszajac smazyc 2 minuty, az ziarna stana sie przezroczyste i pokryja sie tluszczem.

Do ryzu wlac wermut. Kiedy ziarna juz prawie wchlona plyn, wlac ok 225 ml goracego bulionu. Gotowac, mieszajac, az ryz zupelnie wchlonie bulion.

Dolewac stopniowo bulion po pol lyzki wazowej, czekajac z dodaniem kolejnej, az ryz wchlonie poprzednia porcje. Nie dopuscic do zupelnego wyschniecia ryzu. Risotto powinno miec konsystencje kremu. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Zestawic z ognia. Polaczyc z maslem, parmezanem i natka pietruszki.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz