niedziela, 20 czerwca 2010

Pilaw z wołowiny



Składniki:

olej
1 drobno posiekana cebula
450 wołowiny pokrojonej w kostkę
2 łyżki natki pietruszki
450 g ryżu
sól, pieprz
Worcestershire sauce (opcjonalnie)


Oliwę rozgrzać w dużym garnku. Wrzucić cebulę i smażyć przez 5 minut, aż zmięknie i lekko sie zrumieni. Dodać kostki mięsa i smażyć kolejne 5 minut aż zrumienią się ze wszystkich stron.

Dołożyć przecier pomidorowy, a następnie dolać tyle wody, aby przykryła mięso. Wrzucić natkę pietruszki. Przyprawić i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować około 1,5 godziny aż mięso zmięknie a sos zgęstnieje.

Dolać do garnka 450 ml wody. Domieszać ryż, doprowadzić do wrzenia i gotować mieszając, aż ryż zmięknie. W razie potrzeby dolać więcej wody.

Podawać z sałatką z pomidorów z oliwą z oliwek i bazylią.


Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz