niedziela, 5 września 2010

Naleśniki z porem i fetą


Składniki:

30g masła
0,5 łyżki oleju
200 g przekrojonego na pół i drobno posiekanego pora
sól i pieprz
gałka muszaktołowa
drobno pokrojony szczypiorek
8 naleśników
85 g pokruszonej fety

Naleśniki:

120 g mąki pszennej
sól
szczypta cukru
2 jajka
200 ml mleka
30g masła

Masło roztopić z olejem na średnim ogniu na patelni o grubym dnie i z przykrywką.
Wrzucić posiekane pory i zmieszać tak, aby dokładnie obtoczyły się w tłuszczu. Doprawić solą i pieprzem. Dodać niewielką ilość gałki muszkatołowej, przykryć arkuszem wilgotnego papieru do pieczenia oraz pokrywką. Zmniejszyć płomień na bardzo mały i dusić aż pory bedą miękkie, ale nie zrumienią się. Domieszać szczypiorek. 


Na usmażony na maśle naleśnik nałożyć pory i posypać pokruszoną fetą. Zwinąć w kopertę lub rulon.

Wstawic blachę z naleśnikami do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Opiekać 5 minut aż naleśniki bedą ciepłe a ser zacznie się topić. Podawać na gorąco.

Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz