czwartek, 23 września 2010

Placek po węgiersku


Składniki:

7 ziemniaków
cebula
ząbek czosnku
jajko
2 łyżki mąki

0,5 kg mięsa wołowego
czerwona papryka
cebula
kostka rosołowa
mąka
łyżka przecieru pomidorowego

Obrane ziemniaki, cebulę i ząbek czosnku zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz, starannie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć dość grube i duże placki.
Wołowinę pokroić w kostkę, obtoczyć w mące i mocno obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać zeszkoloną cebulę. Zalać wrzątkiem, tak by mięso zostało całkowicie przykryte. Wrzucić kostkę rosołową i smażyć pod przykryciem ok. godziny. 
Oczyszczoną paprykę pokroić w większą kostkę. Dodać po godzinie do mięsa razem z przecierem pomidorowym. Przyprawić jeśli to konieczne i dusić jeszcze pół godziny.

Na usmażony placek wyłożyć gulasz, złożyć placek na pół. Na wierzchu można zrobic kleks z kwaśnej śmietany.

Smacznego:)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz