sobota, 18 września 2010

Kotlety schabowe w sosie



Składniki:

4-5 cebul
350g pieczarek
100g boczku
750g schabu
olej
200-250 ml śmietany
1 kostka rosołowa
1 łyżka musztardy
mąka do zagęszczenia
sól i pieprz

Cebulę obrać i pokroić w półkrążki. Pieczarki pokroić w plastry a boczek w kostkę. Plastry mięsa przyprawić i podsmażyć na oleju aż się zrumienią. Odstawić na bok.

Na patelni podsmażyć cebulę, boczek i pieczarki.Wlać 300ml wody, kostkę rosołową i śmietanę. Zagotować, doprawić solą, pieprzem i musztardą. Zagęścić mąką.

Mięso wyłożyć do posmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Polać sosem, przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Ostatnie 15 minut smażyć bez przykrycia.

Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz