sobota, 10 lipca 2010

Naleśniki z indykiem



Składniki:

2 pomidory
2 strąki zielonej cebulki lub szczypiorek
100g startego żółtego sera
400g filetu z indyka lub kurczaka
1 łyżka oleju
2 łyżeczki papryki w proszku
sóli pieprz

Na ciasto:

125g mąki
szczypta soli
2 jajka
250ml mleka
20g stopionego masła
20g masła do smażenia

Do miski przesypać mąkę. W środku zrobić wgłębienie i wlać mleko wymieszane z rozbełtanym jajkiem oraz stopionym masłem. Ciasto wymieszać i odstawić na 30 minut.

Pomidory umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Pozbyć się gniazd nasiennych, następnie pokroić w kostkę. W misce wymieszać pomidory z pokrojoną w kostkę zieloną cebulką. Przyprawić solą i pieprzem i odstawić do lodówki.

Indyka pokroić w cienkie paski i smażyć na oliwie aż sie przyrumienią. Doprawić solą, pieprzem i papryką.

Po usmażeniu naleśniki wyłożyć na talerz. Obok podać sałatkę, indyka oraz starty ser. Na naleśniku układamy po 1/3 pomidorów, mięsa i sera.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz