piątek, 9 lipca 2010

Sernik czekoladowy z malinami


Składniki:


1 szklanka przesianej mąki
2 szklanki cukru
200g gorzkiej czekolady
150g malin
400g serka śmietankowego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
5 jajek
200g masła


Masło pokroić w kostkę. Zmiksować ze szklanką cukru, aż będzie puszyste. Następnie, po jednym, dodać trzy jajka. 


Czekoladę rozpuścić, najlepiej w kapieli wodnej. Można także użyć mikrofalówki. Połączyć z wcześniej przygotowaną masą. Następnie dodać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać. 


Serek śmietankowy umieścić w misce. Dodać pozostale 2 jajka, szklankę cukru oraz ekstrakt waniliowy. Ubijać aż utworzy się gładka masa.


Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie rozprowadzić masę czekoladową. Na wierzch wyłożyć masę serową. Delikatnie "wymieszać" ze spodu czekoladową masę tworząc ślaczek na wierzchu ciasta.


Na koniec ułożyć na cieście maliny. 


Piec w piekarniku nagrzanym do 180st lub aż wierzch lekko się przyrumieni.


Smacznego:)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz