niedziela, 2 sierpnia 2009

Arroz con pollo/ Ryż z kurczakiem



Składniki:


3 szklanki ryżu

2 szklanki ciepłej wody

łyżeczka słodkiej, czerwonej papryki

2 łyżki oleju

3 ząbki czosnku

1 drobno pokrojona cebula

czerwona papryka

50 g drobno pokrojonego boczku

2 łyżeczki mielonego kminu/kuminu

1 łyżka czerwonej papryki

puszka pomidorów

10 podudzi z kurczaka (można zdjąć skórę)

1 piwo (np. Heineken)

1 litr bulionu z kury

sól i pieprz


Ryż umieścić w średniej wielkości misce. Wmieszać łyżkę słodkiej papryki w proszku i dobrze wymieszać. (Do wody można również dodać szafran). Odstawić na bok.

W wielkim garnku rozgrzać olej. Dodać czosnek, cebulę, paprykę i bekon, smażyć 5 minut, lub aż boczek wytopi tłuszcz. Wmieszać kmin, słodką paprykę i sól. Smażyć 5 lub 10 minut aż cebula będzie szklista a papryka miękka.

Następnie dodać pomidory wraz z sokiem i kurczaka przyprawionego, najlepiej vegetą. Mieszać aż kurczak pokryje się sosem, przykryć i gotować na średnim ogniu przez ok 15 minut, co jakiś czas mieszając.

Gdy kurczak będzie już miękki, dodać piwo i bulion z kurczaka. Gotować na dużym ogniu, gdy zawartość znów zacznie się gotować dodać ryż. Może wydawać się za rzadkie ale zgęstnieje z czasem. Powinno mieć konsystencję mokrego risotto. (Moje jest trochę za gęste).

Gotować 20 minut, mieszając co jakiś czas. Zdjąć z ognia i odstawić na 1o minut. Można dodać kilka kropel soku z cytryny lub limonki.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz