niedziela, 2 sierpnia 2009
Arroz con pollo/ Ryż z kurczakiem
Składniki:
3 szklanki ryżu
2 szklanki ciepłej wody
łyżeczka słodkiej, czerwonej papryki
2 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
1 drobno pokrojona cebula
czerwona papryka
50 g drobno pokrojonego boczku
2 łyżeczki mielonego kminu/kuminu
1 łyżka czerwonej papryki
puszka pomidorów
10 podudzi z kurczaka (można zdjąć skórę)
1 piwo (np. Heineken)
1 litr bulionu z kury
sól i pieprz
Ryż umieścić w średniej wielkości misce. Wmieszać łyżkę słodkiej papryki w proszku i dobrze wymieszać. (Do wody można również dodać szafran). Odstawić na bok.
W wielkim garnku rozgrzać olej. Dodać czosnek, cebulę, paprykę i bekon, smażyć 5 minut, lub aż boczek wytopi tłuszcz. Wmieszać kmin, słodką paprykę i sól. Smażyć 5 lub 10 minut aż cebula będzie szklista a papryka miękka.
Następnie dodać pomidory wraz z sokiem i kurczaka przyprawionego, najlepiej vegetą. Mieszać aż kurczak pokryje się sosem, przykryć i gotować na średnim ogniu przez ok 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Gdy kurczak będzie już miękki, dodać piwo i bulion z kurczaka. Gotować na dużym ogniu, gdy zawartość znów zacznie się gotować dodać ryż. Może wydawać się za rzadkie ale zgęstnieje z czasem. Powinno mieć konsystencję mokrego risotto. (Moje jest trochę za gęste).
Gotować 20 minut, mieszając co jakiś czas. Zdjąć z ognia i odstawić na 1o minut. Można dodać kilka kropel soku z cytryny lub limonki.
Smacznego:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz