sobota, 1 sierpnia 2009

Kapusta z boczkiem


Składniki:


1kg młodej, białej kapusty

100 g wędzonego boczku

3 łyżki oliwy

3-4 łyżki białego octu winnego

świeżo zmielony czarny pieprz

sól

1 łyżeczka cukru

1/4 pęczka szczypiorku



Kapustę umyć i przekroić na 4 części. Poszatkować w bardzo drobne paseczki, głąb wyrzucić.

W dużym garnku zagotować 2 l wody z łyżeczką soli. Wsypać kapustę i gotować ok. 2 minut. Odcedzić na sicie, przelać zimną wodą i odstawić by ostygła.

Boczek pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić boczek i obsmażyć, aż powstaną chrupiące skwarki. Wymieszać z kapustą.

W małej miseczce wymieszać 2 łyzki oliwy, ocet, trochę soli, pieprz i cukier aż sol i cukier się rozpuszczą. Dodać do kapusty z boczkiem, przykryć i odstawić na 45 minut, aby składniki dobrze się połączyły.

Sałatkę doprawić. Sczypiorek pokroić i posypać pojedyncze porcje sałatki.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz