sobota, 1 sierpnia 2009
Kapusta z boczkiem
Składniki:
1kg młodej, białej kapusty
100 g wędzonego boczku
3 łyżki oliwy
3-4 łyżki białego octu winnego
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
1 łyżeczka cukru
1/4 pęczka szczypiorku
Kapustę umyć i przekroić na 4 części. Poszatkować w bardzo drobne paseczki, głąb wyrzucić.
W dużym garnku zagotować 2 l wody z łyżeczką soli. Wsypać kapustę i gotować ok. 2 minut. Odcedzić na sicie, przelać zimną wodą i odstawić by ostygła.
Boczek pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić boczek i obsmażyć, aż powstaną chrupiące skwarki. Wymieszać z kapustą.
W małej miseczce wymieszać 2 łyzki oliwy, ocet, trochę soli, pieprz i cukier aż sol i cukier się rozpuszczą. Dodać do kapusty z boczkiem, przykryć i odstawić na 45 minut, aby składniki dobrze się połączyły.
Sałatkę doprawić. Sczypiorek pokroić i posypać pojedyncze porcje sałatki.
Smacznego:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz