sobota, 1 sierpnia 2009

Sałatka grecka


Składniki:


2 pomidory

ogórek

papryka żółta (opcjonalnie)

100 g czarnych oliwek

100 g pepperoni w zalewie (opcjonalnie)

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki czerwonego octu winnego

300 g fety


Pomidory umyć i przekroić na pół, wyciąć twardą część i podzielić na ósemki. Umyć ogórki, odciąć końcówki. Pokroić ogórki w plastry.

Obrać cebulę, przekroić na pół i pokroić w cienkie paseczki. Paprykę umyć pokroić w paski. Warzywa przełożyć do miseczek, przybrać oliwkami i pepperoni.

W miseczce wymieszać 3 łyżki oliwy, czerwony ocet winny, sól i pieprz, tak długo aż sól się rozpuści. Polać sałatkę.(Można również polać samą oliwą i przyprawić solą i pieprzem).

Fetę rokruszyć na porcje sałatki, posypać oregano i skropić łyżką oliwy.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz