piątek, 7 sierpnia 2009

Grecka zapiekanka z makaronu



Składniki:


2 łyżki stołowe oleju

2 zmiażdzone ząbki czosnku

650 g mielonej jagnięciny lub wołowiny

400 g pomidorów z puszki

szczypta cukru

2 łyzki stołowe posiekanej natki pietruszki

majeranek

sól i pieprz

225 g makaronu, długiego greckiego lub innego rodzaju

2 rozmącone jajka

300 g greckiego jogurtu lub innego gęstego

55 g startej fety

25 startej mozarelli


Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć przez 5 minut az zmiękną. Dodać mięso mielone. Często mieszając smażyć na brązowo.

Na patelnię przełożyć pomidory. Dodać cukier, natkę pietruszki, majeranek, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć płomień i od czasu do czasu mieszając, gotować przez 30 minut bez przykrycia.

Ugotować makaron. Dobrze osączyć. Jajka starannie utrzeć z jogurtem i fetą. Doprawić solą i pieprzem.

Po usmażeniu mięso przełożyć do dużego żaroodpornego naczynia. Ubić. Przykryć warstwą makaronu. Polać sosem serowym. Posypać serem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30-35 minut.


! W orginalnym przepisie do przyprawienia mięsa użyto dodatkowo cynamonu, gałki muszkatołowej i mielonych goździków. A na wierzch zapiekanki startego sera kefalorini lub pecorino.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz