Składniki:
2 łyżki stołowe oleju
2 zmiażdzone ząbki czosnku
650 g mielonej jagnięciny lub wołowiny
400 g pomidorów z puszki
szczypta cukru
2 łyzki stołowe posiekanej natki pietruszki
majeranek
sól i pieprz
225 g makaronu, długiego greckiego lub innego rodzaju
2 rozmącone jajka
300 g greckiego jogurtu lub innego gęstego
55 g startej fety
25 startej mozarelli
Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć przez 5 minut az zmiękną. Dodać mięso mielone. Często mieszając smażyć na brązowo.
Na patelnię przełożyć pomidory. Dodać cukier, natkę pietruszki, majeranek, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć płomień i od czasu do czasu mieszając, gotować przez 30 minut bez przykrycia.
Ugotować makaron. Dobrze osączyć. Jajka starannie utrzeć z jogurtem i fetą. Doprawić solą i pieprzem.
Po usmażeniu mięso przełożyć do dużego żaroodpornego naczynia. Ubić. Przykryć warstwą makaronu. Polać sosem serowym. Posypać serem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30-35 minut.
! W orginalnym przepisie do przyprawienia mięsa użyto dodatkowo cynamonu, gałki muszkatołowej i mielonych goździków. A na wierzch zapiekanki startego sera kefalorini lub pecorino.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz