wtorek, 23 marca 2010

Chili con carne



Składniki:


0,5 kg mięsa mielonego

1 łyżka przecieru pomidorowego

1 łyżka brązowego cukru (może być biały)

2 ząbki czosnku

2 słoiczki brązowej fasoli

mała puszka kukurydzy

2 papryki (najlepiej różne kolory)

1 duża cebula

2 łyżki octu

2 łyżeczki oregano

1,5 szklanki wody

1 łyżka oleju

1 łyżeczka soli

papryczka chili lub tabasco

sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka


Mięso przyprawić łyżeczką soli, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki curry i papryką. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, gdy już zbrązowieje dodać pokrojoną w kostke paprykę, cebulę, czosnek i papryczkę chili (jeśli używacie). Smażyć aż cebula się zeszkli.

Następnie dodać przecier pomidorowy, 2 łyżeczki oregano, 1 łyżkę brązowego cukru i 2 łyżki octu. Dobrze wymieszać. Sprawdzić jak smakuje, jeśli to konieczne dodać soli.
Dolać 1,5 szklanki wody, przykryć i gotować 15 minut na małym ogniu.

Po 15 minutach dodać przecedzoną fasolę i kukurydzę. Wymieszać i gotować kolejne 10 minut.

Można podawać z chlebem lub plackami tortillii podsmażonymi na suchej patelni, pokrojonymi w trójkąty, posolonymi i polanymi oliwą z oliwek.

Smacznego:)

1 komentarz: