wtorek, 23 marca 2010
Chili con carne
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka brązowego cukru (może być biały)
2 ząbki czosnku
2 słoiczki brązowej fasoli
mała puszka kukurydzy
2 papryki (najlepiej różne kolory)
1 duża cebula
2 łyżki octu
2 łyżeczki oregano
1,5 szklanki wody
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
papryczka chili lub tabasco
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka
Mięso przyprawić łyżeczką soli, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki curry i papryką. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, gdy już zbrązowieje dodać pokrojoną w kostke paprykę, cebulę, czosnek i papryczkę chili (jeśli używacie). Smażyć aż cebula się zeszkli.
Następnie dodać przecier pomidorowy, 2 łyżeczki oregano, 1 łyżkę brązowego cukru i 2 łyżki octu. Dobrze wymieszać. Sprawdzić jak smakuje, jeśli to konieczne dodać soli.
Dolać 1,5 szklanki wody, przykryć i gotować 15 minut na małym ogniu.
Po 15 minutach dodać przecedzoną fasolę i kukurydzę. Wymieszać i gotować kolejne 10 minut.
Można podawać z chlebem lub plackami tortillii podsmażonymi na suchej patelni, pokrojonymi w trójkąty, posolonymi i polanymi oliwą z oliwek.
Smacznego:)
Autor:
K.M.G
o
18:16
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Poprostu PYCHOTKA :)
OdpowiedzUsuń