środa, 17 marca 2010

Nigelli gulasz z kurczaka pod ciastem francuskim





Składniki:


4 plasterki boczku, pokrojone w kostkę

125g pieczarek

250g pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka

2 i pół łyżki mąki

łyżeczka tymianku

łyżka masła

ok. 300 ml bulionu z kurczaka

ciasto francuskie

sól i pieprz


Na rozgrzanym oleju podsmażyć boczek. Dodać pokrojone w kostę pieczarki. Wymieszać i smażyć aż pieczarki zbrązowieją.

W woreczku wymieszać piersi z mąką i tymiankiem. Dobrze wymieszać aż piersi bedą dokładnie pokryte mąką.

Do boczku i pieczarek dodać łyżkę masła, następnie piersi z kurczaka. Dokładnie wymieszać. Wlać 250 ml bulionu z kurczaka. Gotowac ok. 10 minut. Jeśli sos będzie za gęsty dolać bulionu. Doprawić, jeśli jest taka potrzeba.

Do małych żaroodpornych naczynek wlać gulasz, następnie przykryć ciastem francuskim. Widelcem " przykleić " ciasto do brzegów naczynek, na środku zrobić widelcem kilka otworów. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz