środa, 17 marca 2010
Nigelli gulasz z kurczaka pod ciastem francuskim
Składniki:
4 plasterki boczku, pokrojone w kostkę
125g pieczarek
250g pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka
2 i pół łyżki mąki
łyżeczka tymianku
łyżka masła
ok. 300 ml bulionu z kurczaka
ciasto francuskie
sól i pieprz
Na rozgrzanym oleju podsmażyć boczek. Dodać pokrojone w kostę pieczarki. Wymieszać i smażyć aż pieczarki zbrązowieją.
W woreczku wymieszać piersi z mąką i tymiankiem. Dobrze wymieszać aż piersi bedą dokładnie pokryte mąką.
Do boczku i pieczarek dodać łyżkę masła, następnie piersi z kurczaka. Dokładnie wymieszać. Wlać 250 ml bulionu z kurczaka. Gotowac ok. 10 minut. Jeśli sos będzie za gęsty dolać bulionu. Doprawić, jeśli jest taka potrzeba.
Do małych żaroodpornych naczynek wlać gulasz, następnie przykryć ciastem francuskim. Widelcem " przykleić " ciasto do brzegów naczynek, na środku zrobić widelcem kilka otworów. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Autor:
K.M.G
o
19:27
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz