wtorek, 30 marca 2010
Kurczak stroganoff
Składniki:
2 piersi z kurczaka
ok. 10 pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół zielonej papryki
pół łyżeczki papryki w proszku
1 łyżka mąki
szklanka bulionu z kurczaka
pół szklanki kwaśnej śmietany lub creme fraiche
masło
sól i pieprz
Kurczaka pokroić w paski, paprykę również. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Na maśle podsmażyć kurczaka, wyciagnąć zanim zbrązowieje. Na tej samej patelni podsmażyć najpierw cebulę z papryką. Gdy cebula zmięknie dodać grzyby, smażyć aż zmiękną, na koniec dodać czosnek. Smażyć razem chwilę.
Dodać mąkę, wymieszać. Wlać bulion, dodać kurczaka i gotować ok. 5 minut. Przyprawić jeśli to konieczne.
Po 5 minutach dodać czerwoną paprykę oraz kwaśną śmietanę. Wymieszać i gotować chwilę.
Podawać na ryżu lub makaronie.
Smacznego:)
Autor:
K.M.G
o
20:11
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz