wtorek, 30 marca 2010

Kurczak stroganoff



Składniki:


2 piersi z kurczaka

ok. 10 pieczarek

1 cebula

2 ząbki czosnku

pół zielonej papryki

pół łyżeczki papryki w proszku

1 łyżka mąki

szklanka bulionu z kurczaka

pół szklanki kwaśnej śmietany lub creme fraiche

masło

sól i pieprz


Kurczaka pokroić w paski, paprykę również. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę.

Na maśle podsmażyć kurczaka, wyciagnąć zanim zbrązowieje. Na tej samej patelni podsmażyć najpierw cebulę z papryką. Gdy cebula zmięknie dodać grzyby, smażyć aż zmiękną, na koniec dodać czosnek. Smażyć razem chwilę.

Dodać mąkę, wymieszać. Wlać bulion, dodać kurczaka i gotować ok. 5 minut. Przyprawić jeśli to konieczne.

Po 5 minutach dodać czerwoną paprykę oraz kwaśną śmietanę. Wymieszać i gotować chwilę.

Podawać na ryżu lub makaronie.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz