niedziela, 21 marca 2010
Lasagne bolognese
Składniki:
14 płatów lasagne
sos beszamelowy
2 kulki mozarelli
olej
450 g wołowego mięsa mielonego
1 duża cebula
łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę
4 zmiażdżone ząbki czosnku
25 g mąki
300 ml bulionu wołowego
150 ml czerwonego wina
1 łyżeczka majeranku, natki pietruszki i bazylii
2 łyżki przecieru pomidorowego
parmezan
sól i pieprz
Na rozgrzany na patelni olej włożyć mięso mielone. Mieszając, smażyć na brązowy kolor. Dodać cebulę, seler i czosnek. Smażyć 3 minuty.
Składniki na patelni oprószyć mąką, wymieszać. Dolać bulion i wino. Doprawić solą i pieprzem. Dodać natkę pietruszki, majeranek i bazylię. Dusić na małym ogniu 35 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy i gotować kolejne 10 minut.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na spód wyłożyć sos beszamelowy, następnie płaty makaronu, na to sos mięsny. Na sos mięsny zetrzeć parmezan. Przykryć makaronem, posmarować sosem beszamelowym, następnie postępować jak wyżej. Zakończyć sosem beszamelowym. Posypać startą mozarellą.
Lasagne wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec ok. 35 minut, aż ser zbrązowieje.
Smacznego:)
Autor:
K.M.G
o
10:45
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz