niedziela, 21 marca 2010

Lasagne bolognese



Składniki:


14 płatów lasagne

sos beszamelowy

2 kulki mozarelli

olej

450 g wołowego mięsa mielonego

1 duża cebula

łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę

4 zmiażdżone ząbki czosnku

25 g mąki

300 ml bulionu wołowego

150 ml czerwonego wina

1 łyżeczka majeranku, natki pietruszki i bazylii

2 łyżki przecieru pomidorowego

parmezan

sól i pieprz


Na rozgrzany na patelni olej włożyć mięso mielone. Mieszając, smażyć na brązowy kolor. Dodać cebulę, seler i czosnek. Smażyć 3 minuty.

Składniki na patelni oprószyć mąką, wymieszać. Dolać bulion i wino. Doprawić solą i pieprzem. Dodać natkę pietruszki, majeranek i bazylię. Dusić na małym ogniu 35 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy i gotować kolejne 10 minut.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na spód wyłożyć sos beszamelowy, następnie płaty makaronu, na to sos mięsny. Na sos mięsny zetrzeć parmezan. Przykryć makaronem, posmarować sosem beszamelowym, następnie postępować jak wyżej. Zakończyć sosem beszamelowym. Posypać startą mozarellą.

Lasagne wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec ok. 35 minut, aż ser zbrązowieje.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz