poniedziałek, 1 marca 2010

Pikantny gulasz węgierski

Składniki:

80 dag wołowiny
łyżka oleju
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
2 papryki
2 pomidory
0,5 kg ziemniaków
kieliszek czerwonego wina
czuszka
szklanka bulionu wołowego
sól, pieprz, kminek mielony, ostra papryka


Mięso pokroić w dużą kostkę. To samo zrobić z cebulą, czosnek przecisnąć przez praskę. Paprykę i ziemniaki pokroić w dużą kostkę. Pomidory obrać ze skórki i również pokroić w kostkę.

Na oleju podgrzać cebulę i czosnek. Dodać mięso. Oprószyć kminkiem, solą i pieprzem.

Wlać bulion i wino. Dusić 40 minut pod przykryciem.

Po 40 minutach dodać resztę składników i dusić kolejne 30 minut. Na koniec doprawić ostrą papryką.

Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz