poniedziałek, 22 czerwca 2009

Carbonara z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami



Skladniki:


350 g makaronu spaghetti

olej

170 g boczku

1 duza piers z kurczaka

1/4 szklanki suszonych pomidorow

szklanka lisci szpinaku

2 zabki czosnku

3 zoltka

6 lyzek smietany

40 g startego parmezanu

sol i pieprz


W miseczce polaczyc zoltka, smietane i parmezan. Doprawic sola i pieprzem.

Piers z kurczaka pokroic w cienkie paseczki i podsmazyc na patelni. Doprawic vegeta. Odlozyc na bok a na patelni rozgrzac odrobine oleju i podsmazyc boczek. Pod koniec smazenia dodac czosnek i smazyc jeszcze chwilke. W miedzyczasie ugotowac makaron.

Gdy boczek bedzie juz podsmazony, na patelnie przelozyc kurczaka i liscie szpinaku. Chwilke smazyc.

Makaron odcedzic i przelozyc z powrotem do garnka. Dodac zawartosc patelni oraz pomidory i dobrze wymieszac. Nastepnie wlac zolka ze smietana. Mieszac energicznie az zoltka sie zetna. Ale uwazac by nie otrzymac jajecznicy;) Bardzo wazne jest by makaron byl bardzo goracy!

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz