wtorek, 16 czerwca 2009

Ziemniaczki zapiekane w smietanie pod pierzynka z sera


Skladniki:

1kg malych ziemniakow

maslo do wysmarowania formy

3 zabki czosnku

300 ml smietany

100 ml mleka

lyzka ziol prowansalskich

sol, pieprz

100 g sera


Ziemniaki umyc, pokroic na polowki. Jesli trzeba obrac, ale lepiej smakuja w skorce:) Ulozyc w wysmarowanej maslem formie do zapiekania.

Czosnek obrac, przecisnac przez praske. Smietane i mleko wlac do garnka, dodac czosnek i ziola prowansalskie. Zagotowac. Doprawic so smaku sola i pieprzem i polac sosem ziemniaczki.

Smazyc okolo 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, 175 jesli z termoobiegiem.

Ser zetrzec. Posypac nim ziemniaki na 20 minut przed koncem smazenia.

Smacznego:)