wtorek, 16 czerwca 2009
Ziemniaczki zapiekane w smietanie pod pierzynka z sera
Skladniki:
1kg malych ziemniakow
maslo do wysmarowania formy
3 zabki czosnku
300 ml smietany
100 ml mleka
lyzka ziol prowansalskich
sol, pieprz
100 g sera
Ziemniaki umyc, pokroic na polowki. Jesli trzeba obrac, ale lepiej smakuja w skorce:) Ulozyc w wysmarowanej maslem formie do zapiekania.
Czosnek obrac, przecisnac przez praske. Smietane i mleko wlac do garnka, dodac czosnek i ziola prowansalskie. Zagotowac. Doprawic so smaku sola i pieprzem i polac sosem ziemniaczki.
Smazyc okolo 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, 175 jesli z termoobiegiem.
Ser zetrzec. Posypac nim ziemniaki na 20 minut przed koncem smazenia.
Smacznego:)