Skladniki:
1,5 szklanki bulionu drobiowego lub wolowego
dwie lyzki masla lub margaryny
2 piersi z kurczaka
7 duzych pieczarek
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
1/2 cebuli
1 zabek czosnku
2 lyzki przecieru pomidorowego
2 lyzki kwasnej smietany
sol, pieprz
lyzka papryki w proszku
lyzeczka curry
2 czubate lyzki maki
Cebule i papryke pokroic w mala kosteczke. Czosnek przecisnac przez praske. Pieczarki pokroic w plasterki, piersi w kostke.
Make przelozyc do miseczki, dodac papryke w proszku i curry. Wymieszac.
Na patelni usmazyc pieczarki a nastepnie piersi z kurczaka. Wszystko przelozyc do miski i odstawic na bok.
W garnku rozpuscic maslo, dodac cebule i smazyc az sie zeszkli, okolo 3 minuty. Nastepnie dodac papryke i czosnek, smazyc okolo 6 minut. Uwazac by cebula nie zbrazowiala. Nastepnie do warzyw dodac mieszanke maki, pokryc nia warzywa i smazyc 2 minuty, mieszajac. Po dwoch minutach dodac przecier pomidorowy.
Nastepnie wlac bulion. Najpierw 1 szklanke, jesli sos bedzie zbyt gesty dolac wiecej. Wymieszac, dodac pieczarki oraz piersi z kurzczaka. Jesli jest taka potrzeba doprawic sola i pieprzem. Gotowac 10 minut na srednim ogniu od czasu do czasu mieszajac.
Na koniec dodac kwasna smietane.
Smacznego:)