poniedziałek, 15 czerwca 2009

Stroganoff



Skladniki:


1,5 szklanki bulionu drobiowego lub wolowego

dwie lyzki masla lub margaryny

2 piersi z kurczaka

7 duzych pieczarek

1/2 czerwonej papryki

1/2 zielonej papryki

1/2 cebuli

1 zabek czosnku

2 lyzki przecieru pomidorowego

2 lyzki kwasnej smietany

sol, pieprz

lyzka papryki w proszku

lyzeczka curry

2 czubate lyzki maki


Cebule i papryke pokroic w mala kosteczke. Czosnek przecisnac przez praske. Pieczarki pokroic w plasterki, piersi w kostke.

Make przelozyc do miseczki, dodac papryke w proszku i curry. Wymieszac.

Na patelni usmazyc pieczarki a nastepnie piersi z kurczaka. Wszystko przelozyc do miski i odstawic na bok.

W garnku rozpuscic maslo, dodac cebule i smazyc az sie zeszkli, okolo 3 minuty. Nastepnie dodac papryke i czosnek, smazyc okolo 6 minut. Uwazac by cebula nie zbrazowiala. Nastepnie do warzyw dodac mieszanke maki, pokryc nia warzywa i smazyc 2 minuty, mieszajac. Po dwoch minutach dodac przecier pomidorowy.

Nastepnie wlac bulion. Najpierw 1 szklanke, jesli sos bedzie zbyt gesty dolac wiecej. Wymieszac, dodac pieczarki oraz piersi z kurzczaka. Jesli jest taka potrzeba doprawic sola i pieprzem. Gotowac 10 minut na srednim ogniu od czasu do czasu mieszajac.

Na koniec dodac kwasna smietane.

Smacznego:)