czwartek, 11 czerwca 2009

Lasagne z kurczakiem


Skladniki:


1 cebula

1 marchewka

2 lodygi selera naciowego

10 dag boczku lub szynki pokrojonej w kostke

50 dag pierski z kurczaka

5 dag suszonych pomidorow

2 lyzki oliwy

2 lyzki madery lub innego czerwonego wina

3 dag maki

2 dag masla

sos beszamelowy*

sol i pieprz


Cebule obrac, drobniutko posiekac. Marchewke obrac, pokroic w kostke. Seler oczyscic, rowniez pokroic w kostke. To samo z miesem i pomidorami.

Oliwe rozgrzac, dusic na niej cebulke, marchewke i seler. Dodac mieso, boczek i pomidory, smazyc 2 minuty. Calosc oproszyc maka, krotko zasmazyc. Podlac bulionem i madera, zagotowac. Ragout przyprawic do smaku sola i pieprzem.

Forme zaroodporna posmarowac tluszczem. Wlac troche sosu, warstwami ukladac platy lasagne, sos beszamelowy, ragout, zakonczyc warstwa sosu.Wstawic do nagrzanego piekarnika, zapiekac 30 minut w temp. 175 stopni.


*Sos beszamelowy

85 g masla

85 g maki

600 ml mleka

sol

pieprz

galka muszkatolowa

Do tego przepisu 1o dag parmezanu i tymianek. Mozna rowniez dodac odrobine kwasnej smietany.

Do rondla przelozyc maslo, make i mleko. Gotowac na malym ogniu, mieszajac energicznie, az powstanie gesty, gladki sos. Gdy zacznie wrzec, dodac parmezan i gotowc na malym ogniu jeszcze przez 1-2 minut. Doprawic do smaku sola, pieprzem, galka muszkatolowa oraz tymiankiem.


Smacznego:)




Przepis pochodzi z ksiazki kucharskiej "Tiny" z 2004 roku.