Skladniki:
1 cebula
1 marchewka
2 lodygi selera naciowego
10 dag boczku lub szynki pokrojonej w kostke
50 dag pierski z kurczaka
5 dag suszonych pomidorow
2 lyzki oliwy
2 lyzki oliwy
2 lyzki madery lub innego czerwonego wina
3 dag maki
2 dag masla
sos beszamelowy*
sol i pieprz
Cebule obrac, drobniutko posiekac. Marchewke obrac, pokroic w kostke. Seler oczyscic, rowniez pokroic w kostke. To samo z miesem i pomidorami.
Oliwe rozgrzac, dusic na niej cebulke, marchewke i seler. Dodac mieso, boczek i pomidory, smazyc 2 minuty. Calosc oproszyc maka, krotko zasmazyc. Podlac bulionem i madera, zagotowac. Ragout przyprawic do smaku sola i pieprzem.
Forme zaroodporna posmarowac tluszczem. Wlac troche sosu, warstwami ukladac platy lasagne, sos beszamelowy, ragout, zakonczyc warstwa sosu.Wstawic do nagrzanego piekarnika, zapiekac 30 minut w temp. 175 stopni.
*Sos beszamelowy
85 g masla
85 g maki
600 ml mleka
sol
pieprz
galka muszkatolowa
Do tego przepisu 1o dag parmezanu i tymianek. Mozna rowniez dodac odrobine kwasnej smietany.
Do rondla przelozyc maslo, make i mleko. Gotowac na malym ogniu, mieszajac energicznie, az powstanie gesty, gladki sos. Gdy zacznie wrzec, dodac parmezan i gotowc na malym ogniu jeszcze przez 1-2 minut. Doprawic do smaku sola, pieprzem, galka muszkatolowa oraz tymiankiem.
Smacznego:)
Przepis pochodzi z ksiazki kucharskiej "Tiny" z 2004 roku.