piątek, 12 czerwca 2009

Kurczak cacciatore



Skladniki:

lyzka oleju

kurczak podzielony na 8 czesci (oczywiscie moga byc tylko czesci, ktore najbardziej Wam smakuja)

pokrojona w kostke cebula i marchewka

1 lodyga selera naciowego, pokrojona w kostke

150 g pieczarek

3 zabki czosnku, przecisniete przez praske lub drobno posiekane

pol szklanki bialego wina

2 puszki posiekanych pomidorow

lyzka przecieru pomidorowego

pol szklanki bulionu drobiowego

kilka kropel octu

lyzeczka oregano

garsc pietruszki

opcjonalnie parmezan


Rozgrzej olej i dodaj kurczaka i smaz az skorka stanie sie pysznie brazowa. Odstaw na bok. Dodaj olej, wrzuc cebule, marchewke, seler i grzyby i smaz okolo 5 minut. Dodaj czosnek i smaz jeszcze chwilke. Dodaj wino i gotuj az calosc zmniejszy objetosc o polowe. Dodaj pomidory, przecier, bulion, ocet oraz przyprawy wraz z parmezanem. Nastepnie wloz kurczaka i gotuj az bedzie miekki, okolo 20 minut.

Smacznego:)